luni, 10 decembrie 2012

Flash – mob în „Malldova shopping” cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva CORUPŢIEI


9 decembrie este marcată „Ziua internaţională AntiCorupţie” desfăşurată anual, cu această ocazie în jur de 50 de tineri au participat la un flash-mob realizat în incinta centrului comercial „Malldova shopping” din Chişinău, cu scopul de a informa societatea despre impactul negativ de mită.
Astfel cu susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, a Centrului Naţional Anticorupţie precum şi al Centrului pentru Transparenţă şi drepturile omului, volentarii şi simpatizanţii organizaţiilor ce luptă cu fenomenul corupţiei fiind studenţi la diferite facultăţi  din capitală şi care s-au confruntat cu cazuri de dare a mitei in diferite domenii şi instituţii. Ei au împărţit brăţări şi baloane cu inscripţia „FĂRĂ MITĂ!”  cu insigna organizaţiilor de ordin internaţional tuturor trecătorilor indiferent de vîrstă,rasă,sex,religie..totodată marcînd cîte un dialog – mici interacţiuni dintre persoanele prezente.

Tinerii erau îmbrăcaţi în maiouri totuna cu inscripţia „youth against corruption”.Mesajul de bază fiind înlăturarea fenomenului de corupţie care afectează practic 80 % din populaţia Republicii Moldova conform datelor statistice raportate de Amesty International. Corupţia a devenit unul dintre cele mai semnificative bariere în dezvoltarea economică a statului precum şi a căpătat prioritate în sectorul de învăţămînt ceea ce duce la migraţie în masă a forţei de muncă,creşterea şomajului şi a sărăciei.
Acest flash-mob este o acţiune în care tineretul este gata să declare cazurile de mită cu care se confruntă şi cer diminuarea acestui fenomen.
Artiom Maister, director al Centrului Național pentru Transparență și Drepturile Omului, a declarat că fenomenul corupției afectează întreaga societate din Republica Moldova şi "Tineretul poate fi un exemplu de rezistență la corupție și sensibilizarea oamenilor. Educarea tinerilor pentru a preveni și combate corupția poate duce la dezvoltarea și diseminarea de bune practici la nivelului întregii societăți "




                                                                                                                                  Carina Jimbei
                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu