duminică, 10 iunie 2012

„Reflectarea în mass-media a reformelor de securitate şi a procesului de soluţionare a conflictului transnistrean” organizat de IPP (Institutul de Politici Publice)



Este cel de al doilea training pentru jurnalişti cu genericul „Reflectarea în mass-media a reformelor de securitate şi  a procesului de soluţionare  a conflictului transnistrean” care a vut loc la Centru pentru Summituri Chişinău pe data de 9 iunie. La acest training au participat în jur de 30 de participanţi din presa scrisă,tv şi radio de pe ambele maluri ale Nistrului.
Experţii Institutului, Arcadie Barbaroşie,Iurie Pîntea,Viorel Cibotaru,Andrei Iovu şi Oazu Nantoi au delimitat noţiunile de concept de securitate şi sector de securitate, după care au analizat  principalele documente care reglementează sectorul de securitate în Republica Moldova printre care şi  Strategia Securităţii Naţionale , aprobată la 15 iulie 2011, prin Hotărârea Nr. 153  de Parlament.
Oazu Nantoi –expert  reglementarea conflictului transnistrean  IPP a relatat despre „Istoria şi caracterul conflictului transnistrean, Aspectele economice ale reglementării conflictului  precizînd actorii interni şi externi implicaţi în soluţionarea conflictului”, cu scopul de a instrui jurnaliştii să abordeze corect acest subiect pe arena mass-media.Marcînd rolul principal al mass-mediei de a sigura vizibilitatea,de a dezvolta capacităţi de investigaţie eficientă(jurnalism de investigaţie),de a atrage atenţia  publicului asupra problemelor şi succeselor.
La fel a fost discutată”Esenţa reformelor din sectorul de securitate” şi” Rolul şi contribuţia mass- mediei în procesul civil al sectorului de securitate”de experţii din sectorul de securitate IPP, Andrei Iovu şi Iurie Pîntea.
Ei precizează, Mass-media are capacitatea şi poate contribui nemijlocit la dreptul publicului de a fi informat prin difuzarea informaţiei ca tratatele şi înţelegerile iniţiate de stat precum şi actorii implicaţi sau provocările în sectorul de securitate. Din perspectiva unei guvernări democratice,eficiente,mass-media  are dreptul de a colecta şi a difuza informaţii pe problemele de securitate de interes public şi are o responsabilitate publică în privinţa standartelor de adevăr,etică,acurateţe şi echidistanţă.
O importanţă majoră menţionată de către experţi pentru jurnalişti a fost ideea că mass-media poate ajuta cetăţenii să înţeleagă deciziile şi politicile de stat,avînd dreptul de a fi informaţi şi de a participa la procesul politic.
Trainingul „Reflectarea în mass-media a reformelor de securitate şi  a procesului de soluţionare  a conflictului transnistrean” organizat de IPP (Institutul de Politici Publice) a presupus ca persoanele care practică jurnalistica/ participanţii să utilizeze limbajul corespunzător  în presă printată,televizată ,internet,radio şi să pătrundă în esenţa problematicii existente ce necesită o abordare corectă pentru public.


Carina Jimbei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu