miercuri, 6 iunie 2012

“HOME “ - chiar şi o mică schimbare în obişnuinţele zilnice e deja un aport la salvarea planetei , premieră la Chişinău.


“HOME “ -  chiar şi o mică schimbare în obişnuinţele zilnice e deja un aport la salvarea planetei ,  premieră la Chişinău.

 Pe 5 iunie la cinematograful “ODEON “ din centrul capitalei a avut loc Premiera filmului “HOME”. Home  este un film documentar din anul 2009 rezultat al colaborării fructuase al fotografului de faună sălbatică, francezului Yann Arthus Bertrand şi a regizorului  cunoscut Luc Besson dedicat Zilei Mondiale a Mediului cu suportul apei potabile “OM”.
Documentarul “HOME “ a fost efectuat în baza unui studiu de 18 luni în 53 de ţări din întreaga lume. Difuzarea  acestui film a avut loc concomitent în 87 de ţări în format cu intrare liberă publicului larg.Cu toate că În multe ţări filmul  a fost interzis,în Republica Moldova premiera  acestui documentar a avut loc odată cu premiera acestuia în Rio de Janeiro şi Camerun. Naşterea filmului "HOME", a fost precedată de 15 de ani de studii, timp în care au fost create 500.000 de fotografii, imprimate în mai mult de 100 de ţări din întreaga lume, vîndute 3 milioane de cărţi, realizate 100 expoziţii gratuite în aer liber cu mai mult de 100 de milioane de vizitatori. Au fost filmate 4 documentare la Filml cu o audienţă de 5 milioane de oameni.
"Acasă" - a solicitat tuturor locuitorilor pământului, să consume cu grijă resursele planetei. Iar pe flyerele  prezentate au fost transmise mesaje-sfaturi pentru cei coinştiincioşi ecologic (“chiar şi o mică schimbare în obişnuinţele zilnice e deja un aport la salvarea planetei!)
Ideia promovării acestui film în Moldova aparţine lui Roman Kostiucik şi Studioului Mnemonica în cadrul proiectului “Ştiinţa este mai mult decît informaţia” mai mult de un an fiind de ceva timp adept al promovării unui mod de viaţă mai bun şi avînd ca scop împărtăşirea utilului.
În filmul documentar “HOME” au fost specificate ţările sărace şi bogate cu valori şi dar şi cu probleme.Autorul Francez Yann Arthus Bertrand semnalează/ atenţionează problemetica defrişării pădurilor în Franţa,Madagascar,Haiti-80%. Coreea de Sud a cărei capitală se numără una din cele mai poluate ţări din lume.Scăderea natalităţii în sudul Africii unde limita de vîrstă este de 32 de ani conform datelor ONU din cauza sidei,cît şi a decalajului dintre păturile sociale. Persistenţa sărăciei şi lipsa apei potabile în regiune.Indonezia considerată un stat bine dezvoltat suferă din cauza defrişării copacilor este lipsită de fauna sălbatică.Sărăcia enormă în Daker,Senegal unde oamenii trăiesc în zona pentru deşeuri pentru a se întreţine.Problema imigranţilor care muncesc în condiţii dezavantajoase în Spania.Argentina, bogată în ape include 275 cascade,însă , hotelele nu au amplasate filter de apă ceea ce înseamnă procesul invers.Nigeria un stat în care guvernul are petrol iar populaţia trăieşte în sărăcie.Decalajul salarial în industria bumbacului în ţările Europei şi cele  din afara Europei, în Africa bumbacul este colectat manual. În Grecia,Portugalia,SUA,Australia este identificată problema incendiilor pe areale de păduri.În Canada copacii cresc sute de ani avînd instalaţie de petrol pe nisipuri.Lacurile Ciadului s-au secat cu 95%, bunăstarea populaţiei depinde de ajutorul umanitar internaţional oferit.Senegal  în care piscicultura are o popularitate,a scazut  volumul producţiei de peşte,acesta se prelucrează pe loc pe malul lacului din care doar 30 % poate fi realizat.
Descrierile făcute de autor conturează frumuseţea fiecărei ţări atenuînd existenţa necesităţii de a proteja fauna şi flora care este foarte importantă pentru viaţa omenească.(Franţa încearcă să înlocuiască  petrolul obişnuit cu biologic,numit şi petrol verde obţinut din plantaţii de rapiţă. Pe cînd în Dubai au loc procese de ridicare în tone a nisipului din adîncul mării pentru a crea arhipelaguri în formă de hartă a lumii.Menţionînd Gabon – rai ecologic dar cu fauna animală scăzută şi Australia cu Reciful de Corali.Islanda  cel mai bătrîn loc pe pămînt arată ca o sculptură,iar apele acesteia seamănă cu arterii de sînge ale unui om.)
Filmul “HOME” include în sine  o prezentare  a evoluţiilor generate de om precum şi folosirea iraţională a resurselor,chemînd lumea să fie mai atentă” this is our home” –“aceasta este casa noastră”.La realizarea acestui documentar au participat 88.000 colaboratori şi Elzevin Film 2008 Europacorp, ca o lecţie publică pentru întreaga lume.                                  

                                                                            Carina Jimbei ( articol publicat în Ziarul de Gardă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu