sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Moldova cuprinsă de epidemia infecţiei HIV/SIDA…


    Infecţia HIV / SIDA maladie prioritară de răspîndire în Republica Moldova.
Numărul persoanelor infectate cu  virusul HIV este în continuă creştere. Oricine poate fi infectat, indiferent de rasă, religie şi orientare sexualã. Iar fiecare a doua persoană diagnosticată cu HIV-pozitiv nu crede că i se putea întîmpla.În perioada anilor (1987-2011)  în Republica Moldova au fost înregistrate circa de 7032 persoane infectate cu virusul HIV,inclusiv 2268 în regiunile de est.
      Dacă în perioada anilor (1987-1995) procesul epidemic al infecţiei HIV/SIDA în RM a fost preponderent în rîndurile studenţilor străini cu transmitere sexuală,pînă în prezent datele statistice denotă 2 căi specifice de transmitere a  infecţiei HIV: pe cale injectabilă şi sexuală.     Majoritatea cazurilor noi de infectare cu HIV sunt depistate în rîndurile persoanelor ce cuprind vîrsta de 15-39 ani.

Există 3 căi de infectare cu acest virus:
Sexuală – prin contact sexual neprotejat, cu produsele biologice implicate (sperma şi secreţii vaginale);
Prin sînge/ parenatală – ca rezultat al transfuziei de sînge infectat, utilizarea seringilor comune(stomotologie),efectuarea tatuajelor,pearsing-ului,precum şi folosirea aparatelor de ras străine,a periuţelor de dinţi cu urme vezibile de sînge;
De la mamă la făt- în timpul naşterii,alaptării,sarcinii (prin lapte matern şi sînge).
      Astfel dacă analizăm datele statistice de distribuţie a cazurilor noi de HIV în funcţie de gen în  Republica Moldova din 2001-2010 observăm că indicii prioritari precum în 2001 şi pînă în 2011 constituie genul masculin(bărbaţii). Iar în perioada 2005 pînă în prezent are loc o creştere continuă a cazurilor de transmitere a infecţiei HIV pe cale sexuală.

Totodată putem specifica şomajul şi sărăcia care duc la un mod de viaţă mai lejer şi la migraţie. „În perioada anilor 2003-2011 numărul persoanelor adresate pentru testare la HIV din motivul de a pleca peste hotare este 212663,dintre care 182 au fost depistate cu infecţia HIV-0,09%. Se atestă o creştere a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în rîndul Migranţilor”,specifică Silvia Stratulat şef secţia CTV,CNSP Centrul Naţional de Sănătate Publică din RM.
      Cetăţenii Republicii Moldova,străini şi apatrizi ce au domiciliul temprar pe teritoriu li se asigură dreptul la examen medical gratuit(anonim) în scopul depistării a virusului HIV şi a maladiei SIDA. (conform Legii cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA nr.23-XVI din 16 februarie 2007,art.11). Testarea obligatorie este interzisă (art.15 a legii),ca precondiţie pentru angajare,călătorii,admitere într-o instituţie de învăţămînt.
       Testarea este obligatorie în cazul de: donare a sîngelui,lichidelor,ţesuturilor şi ale organelor; Sau în baza hotărîrii instanţei de judecată, în cazuri de viol şi punere intenţionată în pericol de infectare a altei persoane.
      Personalul medical este obligat să păstreze secretul informaţiei vizînd infecţia,pentru divulgarea acesteea poate fi tras la răspundere conform legii în vigoare. În Republica Moldova activează 17 laboratoare de diagnosticare a SIDA care au efectuat 340,4 mii testări screening; 67 cabinete de consiliere şi testare voluntară, inclusiv 52 în IMSP din teritoriile din stînga Nistrului,7 instituţii penitenciare şi 8 în teritoriile de Est.

      Prevalenţa infecţiei HIV în funcţie de teritorii administrative RM (1987-2011) indicile la 100 mii de locuitori prevalează: Bălţi – 723,9 ; Rîbniţa-453,5; Slobozia-224,1; Tiraspol-219; Bender-207; Grigoriopol-203; Comrat – 193,6; Basarabeasca-150,6; Glodeni- 134; Ceadîr-Lunga – 109,6;  Chişinău – 106..şi altele.(datele statistice prezentate de Centrul Naţional de Sănătate Publică)
La fel (art.22) stabileşte că este interzisă discriminarea pe motiv de status HIV-pozitiv la etape de angajare.
     Există o serie de acte normative elaborate şi implimentate din 1997 pînă în prezent dintre care: “Legea cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA nr. 23 – XVI din 16 februarie 2007”, şi “Programul Naţional de Prevenire şi Control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru perioada 2011-2015,HG nr. 1143 din 16 decembrie 2010” din Moldova .
     Programul este  orientat spre extinderea accesibilităţii la servicii de sănătate,are drept scop menţinerea situaţiei epidemice în limitele unei epidemii concentrate în reducerea vulnerabilităţii populaţiei RM la infecţiaHIV/SIDA şi ITS cu minimizarea consecinţelor. Activităţile prioritare constau în:
a)      Asigurarea accesului a nu mai puţin de 10% din populaţia generală la servicii de prevenire a infecţiei HIV şi ITS pînă 2015;
b)      Asigurarea accesului a 60% din numărul estimat al gr. de risc sporit la serviciile de prevenire;
c)      Asigurarea 10% din populaţie cu prezervative pînă 2015;
d)     Asigurarea cu îngrijiri şi suport a 10% din nr estimat de persoane cu HIV şi a bolnavilor de SIDA.....

Aşadar trebuie să fim atenţi şi precauţi în ceea ce priveşte infectarea cu virusul HIV (human-uman,se transmite de la om la om),(immunodificienty-imunodeficitar, distruge abilitatea corpului de a lupta cu infecţiile), (virus-agent patogen intracelular care provoacă boli contagioase) care mai apoi se transformă în SIDA(sindromul – complex de simptome asociate caracteristic pentru o anumită stare patologică a organismului),(imuno-deficienţei – incapacitatea de a lupta cu infecţiile),(achiziţionate- care este dobîndit de la alţii,nu e înnăscut).

HIV nu se transmite  prin( miturile constituite în baza fricii):
- Strîngeri de mînă sau îmbrăţişări,
- prin utilizarea în comun a veselei sau a lengeriei de pat,
- prin sărut(salivă),
- prin utilizarea în comun a cadei şi a closetului,
- prin intermediul animalelor sau înţepături de insecte,
- prin desfăţurarea în comun al activităţilor sportive,
- în transportul public,
- prin transpiraţie sau lacrimi,tuse sau strănuturi.

SIDA este una dintre cele mai periculoase maladii şi nu există tratament împotriva sau pentru prevenirea acesteia şi reprezintă un pericol pentru cetăţenii Republicii Moldova.      



                                                                                                                              Carina Jimbei