luni, 11 iunie 2012

"Cum să scrii despre HIV şi SIDA"




 Peste 35 de reprezentanți ai mijloacelor de informare în masa din Republica Moldova și Raioanele de Est (transnistria)au fost instruiți “Cum să scrie despre HIV și SIDA”. Trainingul s-a desfăşurat timp de două zile pe 6 -7 iunie curent organizat de către Fundația SIDA Est-Vest (AFEW) .Cursul a fost citit de Svetlana Valiko- reprezentant AFEW Ucraina şi de către Silvia Stratulat- şef secţia CTV,CNSP(Centrul Naţional de Sănătate Publică) prin Reprezentanţa în Moldova a Fundaţiei SIDA Est-Vest (AFEW) cu suportul financiar al Fondului Global de Combatere a SIDA,Tuberculozei şi a Malariei sub egida Ministerului Sănătăţii .

Trainingul "Cum să scrii despre HIV si SIDA" avea drept scop instruirea si pregatirea jurnaliştilor pentru a scrie CORECT,adică utilizarea terminilor  corect,specificarea statisticilor şi a cifrelor exacte în presă orală sau scrisă  despre infecţia HIV. 

Fiind un training de informare , jurnaliştilor i-a fost furnizată informa
ția de bază despre HIV și SIDA, inclusiv informația cu privirea la căile de transmitere a virusului. Au fost discutate şi dezbătute miturile legate de HIV, informațiile cu privire la testare și tratamentul  antiretroviral (ART).Doamna Silvia Stratulat- şef secţia CTV,CNSP(Centrul Naţional de Sănătate Publică) a prezentat un raport cu statistici şi cifre reale referitoare la (“Distribuţia cazurilor noi  de HIV din 1998 pînă în 2011,Consecinţele de răspîndire”) precum şi prezentarea pentru analiză a documentelor şi a legilor în vigoare printre care “Legea cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA nr. 23 – XVI din 16 februarie 2007”, “Programul Naţional de Prevenire şi Control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru perioada 2011-2015,HG nr. 1143 din 16 decembrie 2010” din Moldova.
 Pentru eficientizare şi sensibilizare a  participanţilor de la instruire ,instuctorul AFEW din Ucraina Svetlana Valiko a inclus în cadrul trainingului și exerciții practice care vizau  reducerea stigmei și discriminării față de persoanele care traiesc cu HIV.   
La final ,toţi participanţii au beneficiat de Certificate din partea AIDS Foundation East and West din cadrul proiectului “Prevention SDA1:  Behavior Change Communication – mass media”, au ob
ținut şi un ghid util pentru a fi utilizat ca o sursă sigură de informaţii despre HIV și SIDA. Toţi participanţii prezenți la formare profesională au fost invitaţi să participe și în cadrul concursului “HIV și SIDA – documentează-te, informează, protejează-te” lansat în cadrul aceluiaşi proiect. 
Ca rezultat reprezentan
ții mijloacelor de informare în masă(mass-media) ce au participat la training “Cum să scrii despre HIV și SIDA” au primit cunoștințe și tehnicile de bază ce vor fi utile în momentul realizării unui material corect pe subiectul HIV și SIDA. 

                                                                                                                 
                                                                                                                               Carina Jimbei

duminică, 10 iunie 2012

„Reflectarea în mass-media a reformelor de securitate şi a procesului de soluţionare a conflictului transnistrean” organizat de IPP (Institutul de Politici Publice)



Este cel de al doilea training pentru jurnalişti cu genericul „Reflectarea în mass-media a reformelor de securitate şi  a procesului de soluţionare  a conflictului transnistrean” care a vut loc la Centru pentru Summituri Chişinău pe data de 9 iunie. La acest training au participat în jur de 30 de participanţi din presa scrisă,tv şi radio de pe ambele maluri ale Nistrului.
Experţii Institutului, Arcadie Barbaroşie,Iurie Pîntea,Viorel Cibotaru,Andrei Iovu şi Oazu Nantoi au delimitat noţiunile de concept de securitate şi sector de securitate, după care au analizat  principalele documente care reglementează sectorul de securitate în Republica Moldova printre care şi  Strategia Securităţii Naţionale , aprobată la 15 iulie 2011, prin Hotărârea Nr. 153  de Parlament.
Oazu Nantoi –expert  reglementarea conflictului transnistrean  IPP a relatat despre „Istoria şi caracterul conflictului transnistrean, Aspectele economice ale reglementării conflictului  precizînd actorii interni şi externi implicaţi în soluţionarea conflictului”, cu scopul de a instrui jurnaliştii să abordeze corect acest subiect pe arena mass-media.Marcînd rolul principal al mass-mediei de a sigura vizibilitatea,de a dezvolta capacităţi de investigaţie eficientă(jurnalism de investigaţie),de a atrage atenţia  publicului asupra problemelor şi succeselor.
La fel a fost discutată”Esenţa reformelor din sectorul de securitate” şi” Rolul şi contribuţia mass- mediei în procesul civil al sectorului de securitate”de experţii din sectorul de securitate IPP, Andrei Iovu şi Iurie Pîntea.
Ei precizează, Mass-media are capacitatea şi poate contribui nemijlocit la dreptul publicului de a fi informat prin difuzarea informaţiei ca tratatele şi înţelegerile iniţiate de stat precum şi actorii implicaţi sau provocările în sectorul de securitate. Din perspectiva unei guvernări democratice,eficiente,mass-media  are dreptul de a colecta şi a difuza informaţii pe problemele de securitate de interes public şi are o responsabilitate publică în privinţa standartelor de adevăr,etică,acurateţe şi echidistanţă.
O importanţă majoră menţionată de către experţi pentru jurnalişti a fost ideea că mass-media poate ajuta cetăţenii să înţeleagă deciziile şi politicile de stat,avînd dreptul de a fi informaţi şi de a participa la procesul politic.
Trainingul „Reflectarea în mass-media a reformelor de securitate şi  a procesului de soluţionare  a conflictului transnistrean” organizat de IPP (Institutul de Politici Publice) a presupus ca persoanele care practică jurnalistica/ participanţii să utilizeze limbajul corespunzător  în presă printată,televizată ,internet,radio şi să pătrundă în esenţa problematicii existente ce necesită o abordare corectă pentru public.


Carina Jimbei

miercuri, 6 iunie 2012

“HOME “ - chiar şi o mică schimbare în obişnuinţele zilnice e deja un aport la salvarea planetei , premieră la Chişinău.


“HOME “ -  chiar şi o mică schimbare în obişnuinţele zilnice e deja un aport la salvarea planetei ,  premieră la Chişinău.

 Pe 5 iunie la cinematograful “ODEON “ din centrul capitalei a avut loc Premiera filmului “HOME”. Home  este un film documentar din anul 2009 rezultat al colaborării fructuase al fotografului de faună sălbatică, francezului Yann Arthus Bertrand şi a regizorului  cunoscut Luc Besson dedicat Zilei Mondiale a Mediului cu suportul apei potabile “OM”.
Documentarul “HOME “ a fost efectuat în baza unui studiu de 18 luni în 53 de ţări din întreaga lume. Difuzarea  acestui film a avut loc concomitent în 87 de ţări în format cu intrare liberă publicului larg.Cu toate că În multe ţări filmul  a fost interzis,în Republica Moldova premiera  acestui documentar a avut loc odată cu premiera acestuia în Rio de Janeiro şi Camerun. Naşterea filmului "HOME", a fost precedată de 15 de ani de studii, timp în care au fost create 500.000 de fotografii, imprimate în mai mult de 100 de ţări din întreaga lume, vîndute 3 milioane de cărţi, realizate 100 expoziţii gratuite în aer liber cu mai mult de 100 de milioane de vizitatori. Au fost filmate 4 documentare la Filml cu o audienţă de 5 milioane de oameni.
"Acasă" - a solicitat tuturor locuitorilor pământului, să consume cu grijă resursele planetei. Iar pe flyerele  prezentate au fost transmise mesaje-sfaturi pentru cei coinştiincioşi ecologic (“chiar şi o mică schimbare în obişnuinţele zilnice e deja un aport la salvarea planetei!)
Ideia promovării acestui film în Moldova aparţine lui Roman Kostiucik şi Studioului Mnemonica în cadrul proiectului “Ştiinţa este mai mult decît informaţia” mai mult de un an fiind de ceva timp adept al promovării unui mod de viaţă mai bun şi avînd ca scop împărtăşirea utilului.
În filmul documentar “HOME” au fost specificate ţările sărace şi bogate cu valori şi dar şi cu probleme.Autorul Francez Yann Arthus Bertrand semnalează/ atenţionează problemetica defrişării pădurilor în Franţa,Madagascar,Haiti-80%. Coreea de Sud a cărei capitală se numără una din cele mai poluate ţări din lume.Scăderea natalităţii în sudul Africii unde limita de vîrstă este de 32 de ani conform datelor ONU din cauza sidei,cît şi a decalajului dintre păturile sociale. Persistenţa sărăciei şi lipsa apei potabile în regiune.Indonezia considerată un stat bine dezvoltat suferă din cauza defrişării copacilor este lipsită de fauna sălbatică.Sărăcia enormă în Daker,Senegal unde oamenii trăiesc în zona pentru deşeuri pentru a se întreţine.Problema imigranţilor care muncesc în condiţii dezavantajoase în Spania.Argentina, bogată în ape include 275 cascade,însă , hotelele nu au amplasate filter de apă ceea ce înseamnă procesul invers.Nigeria un stat în care guvernul are petrol iar populaţia trăieşte în sărăcie.Decalajul salarial în industria bumbacului în ţările Europei şi cele  din afara Europei, în Africa bumbacul este colectat manual. În Grecia,Portugalia,SUA,Australia este identificată problema incendiilor pe areale de păduri.În Canada copacii cresc sute de ani avînd instalaţie de petrol pe nisipuri.Lacurile Ciadului s-au secat cu 95%, bunăstarea populaţiei depinde de ajutorul umanitar internaţional oferit.Senegal  în care piscicultura are o popularitate,a scazut  volumul producţiei de peşte,acesta se prelucrează pe loc pe malul lacului din care doar 30 % poate fi realizat.
Descrierile făcute de autor conturează frumuseţea fiecărei ţări atenuînd existenţa necesităţii de a proteja fauna şi flora care este foarte importantă pentru viaţa omenească.(Franţa încearcă să înlocuiască  petrolul obişnuit cu biologic,numit şi petrol verde obţinut din plantaţii de rapiţă. Pe cînd în Dubai au loc procese de ridicare în tone a nisipului din adîncul mării pentru a crea arhipelaguri în formă de hartă a lumii.Menţionînd Gabon – rai ecologic dar cu fauna animală scăzută şi Australia cu Reciful de Corali.Islanda  cel mai bătrîn loc pe pămînt arată ca o sculptură,iar apele acesteia seamănă cu arterii de sînge ale unui om.)
Filmul “HOME” include în sine  o prezentare  a evoluţiilor generate de om precum şi folosirea iraţională a resurselor,chemînd lumea să fie mai atentă” this is our home” –“aceasta este casa noastră”.La realizarea acestui documentar au participat 88.000 colaboratori şi Elzevin Film 2008 Europacorp, ca o lecţie publică pentru întreaga lume.                                  

                                                                            Carina Jimbei ( articol publicat în Ziarul de Gardă)

luni, 4 iunie 2012

” Campionatul de Volkicars Moldova V1”






 La 3 iunie” Campionatul de Volkicars Moldova V1” şi-a desfăşurat cea de-a doua etapă cu sponsorul principal Compania MOLDCELL. Aşadar traseul  a fost proiectat pe un circuit de stradă din sectorul ciocana din capitală condus de MC MIKE. Evenimentul a avut o bună priză la public,acesta fiind scanat cu priviri foto video din diverse părţi a zonei avînd mulţi spectatori în tribunele amenajate.Reacţia spectatorilor fiind extrem de pozitivă, aceştia încurajau participanţii din cursă cu aplauze şi strigăte.
Cursele fiind găzduite de Nocolae Chiriac, Chiril Gaburici şi de un cetăţean de origine turcă Ozgur Gur.
La Cursă au participat şi repreuzentante de sex opus, Elena Potorac şi Angela Andronic care s-au ales cu mici trauma.Elena Potorac a avut o traumă la umărul sting.Iar Angela Andronic a reuşit să-l întreacă pe concurentul oponent Chiril Gaburici însă a avut parte de o defecţiune tehnică şi nu a mai putut continua cursa.
Astfel Cîştigători au devenit : Nocolae Chiriac, Chiril Gaburici şi Ozgur Gur.



                                                                                                                                 Carina Jimbei