joi, 19 aprilie 2012

Demolarea monumentului “ Lenin”, joc politic fără perspective...


Monumentele istorice reprezintă un val de sentimente şi trări istorice întocmite în acte şi file istorice multe dintre care nu sunt păstrate în arhivele statului.În sens larg  monumentele istorice
servesc drept trepte de evoluţie ale statului pînă în prezent printre care:

1. Clădirile cu valoare istorică, inclusiv casele, casele-muzeu, casele memoriale şi cartierele istorice;
2. Plăcile cu valoare memorială sau plăcile şi semnele comemorative;
Stelele;
3. Obeliscurile;
4. Monumentele cu caracter funerar şi semnele comemorative de pe mormintele personalităţilor ilustre;

 Monumente de istorie cu caracter funerar-dicţionarele de artă definesc noţiunea de monument funerar drept "un edificiu, în general de mici dimensiuni (de tipul cavoului), drept o sculptură sau o compoziţie sculptată, o stelă, un obelisc, un stâlp sau o lespede memorială, menite să marcheze locul înhumării unei sau mai multor persoane şi destinate păstrării memoriei acestora"

Aşadar putem spune că,monumentul lui „Lenin” la fel este unul cu o valoare istorică,dar cu o semnificaţie tragică.Însă nu putem şterge urmele istoriei odată cu demolarea monumentului.
În Republica Moldova, odată cu schimbarea  puterii şi a liderilor politici are loc schimbarea tacticii şi a ordinii(ex: modificarea articolelor din constituţie-care este Legea supremă a statului, înlăturarea liderismului politic de concurenţă „luptă pentru putere” Alianţa şi PCRM,precum şi înlăturarea pluripartidismului politic de pe arena politică)..ceea ce ne face să gîndim că existenţa a 2 forţe politice(Alianţa şi PCRM) nu vede concurenţă în faţa altor partide cu rating mai scăzut.
Deci din mass media obţinem informaţii că PNL (Partidul Naţional Liberal din Moldova) optează pentru demolarea monumentului istoric(http://www.publika.md/pnl-sustine-demolarea-monumentelor-lui-lenin--sunt-ramasite-din-trecut_796371.html) ca fiind rămăşiţe din trecut
precizînd că reacţia a fost de la mai mulţi aleşi locali din mai multe raioane ale ţării... !!??
Suspect.. pare fi un flanc mascat ...

-          De ce întrebarea a fost ridicată de PNL? (nu este oare un foc ce face tulburătoare relaţia dintre PCRM-Alianţa)
-     Vom demola tot trecutul istoric negativ/dar ,să nu uităm că ne facem de rîs în faţa celorlalte state,trebuie să respectăm cultura şi să păstrăm cultura politică....(moldoveni fără istorie - aşa suntem numiţi de statele dezvoltate,care nu ştiu de unde vin şi ce vor ..)
-          A cunoaşte istoria înseamnă a ne cunoaşte pe noi înşine. (să privim realităţile în ochi,să spunem lucrurilor pe nume,... şi să nu te temem de trecut pentru că trăim cu prezentul .. )
Pe mine nu mă afectează prezenţa istorică pe pămîntul Moldovei,orice evoluţie are o istorie,nu putem trăi fără pace,războaie,progrese în diverse domenii precum şi politic; Mi-ar fi plăcut şi prezenţa monumentului lui "Vlad Ţepeş" numit drept Cavalerul Dreptăţii....
dar să fie....ceva din trecut,...... din istorie.




                                                                                                                          Carina Jimbei